De Mastiff is een grote, zwaargebouwde hond, die een sterke, massale indruk moet maken. De borstkorf is diep, breed en lang (in omvang een derde meer dan de schofthoogte) en de lende zwaar en diep, met een zwaar gespierde achterhand. Het lichaam is in verhouding lang en de nek bijna zo dik als de kopomvang.
Het botwerk moet zwaar en rond zijn en de voeten groot, katachtig gesloten en rond.

De staart moet tot de hak reiken. Heel vroeger werden zowel oren als staart vaak gecoupeerd, maar aan de Mastiff wordt, net zoals bij de meeste Engelse rassen,
onder invloed van Koningin Victoria, niets meer gecoupeerd.

De kop is in verhouding vrij groot en moet van alle kanten bezien een hoekige,
bijna vierkante indruk maken. 
De ogen staan ver uiteen, liggen vrij diep en zijn donker en (in verhouding) klein.
Belangrijk is de brede vang (de breed gemuilde Britse honden, zoals de Romeinen, die vermelden).
De neusrug is, van boven gezien breed en blijft tot aan de neus even breed. 

In profiel loopt de voorkant van de snuit vanaf de neuspunt recht omlaag, waardoor het lijkt alsof de voorkant recht afgesneden is.
De lippen hangen onder de neus al vrij diep en mogen naar achteren toe niet openvallen en dus geen kwijlgoten vormen.
De oren zijn driehoekig en vrij hoog aangezet en liggen in rust tegen de wangen.
Bij aandacht komen ze iets naar voren en dan vormt zich een duidelijke rimpelpatroon op de vlakke voorhoofd.
De stop is vrij diep. Mastiffs moeten een tanggebit hebben of onder voorbijten (beide gelijkwaardig), maar de tanden mogen bij gesloten mond nooit te zien zijn (blitsen). De slagtanden moeten zwaar zijn en ver uit elkaar staan, zodat de kaken vanaf het begin breed zijn.
De kleuren zijn: effen zandgeel (fawn) tot abrikooskleurig, beide met zwart masker en oren en gestroomd (dezelfde ondergrond
als de effen dieren, maar met zwarte, verticale strepen) met zwart masker. De vacht moet vrij kort zijn en dicht en vlak aanliggen,
op nek en schouders niet te fijn.
In het karakter is de Mastiff in het algemeen rustig, waardig en hautain en trekt voor het kennismaken met vreemden graag wat tijd uit.
Tegen de eigenaren zijn ze speels en hartelijk en bijzonder trouw.
Ze zijn erg gesteld op gewoontes en daar soms alleen met overredingskracht van af te brengen.
Het is geen ras voor een harde aanpak, omdat ze erg op hun eigenaar gesteld zijn en de dingen liefst uit liefde voor hen doen.
Hun eigenzinnigheid (alle dogachtigen eigen) maakt een zekere mate van geduld en begrip bij de eigenaar absoluut noodzakelijk.
Als pup leren ze bijzonder snel en zijn heel gemakkelijk hanteerbaar. Doordat ze in de roedel de oudste gewoonlijk als de dominante hond aanvaarden, er is weinig risico op jaarlijkse terugkerende dominantiestrijd tussen baas en hond, zoals die bij sommige rassen kan optreden.
Als ze met kinderen opgroeien, of kinderen met hen, zijn ze er ongelooflijk lief mee.
Als ze als volwassenen voor het eerst met kinderen kennismaken, vinden ze, ze soms wat vreemd en dan moeten ze eraan wennen.
Dit wisselt sterk per exemplaar. Sommige vinden kinderen meteen geweldig en andere blijven ze een tijdje een beetje eng vinden.
Als karakterfout kan schuwheid optreden, die zich niet uit in angstbijten.

Zoals bij alle grote rassen, moet men bij aanschaf van een pup op het gangwerk der ouders letten.
Gemiddeld lopen de Mastiffs in Nederland vrij goed, maar aan een gemiddelde heeft men niets, als de eigen hond daar niet bij zit.
De opfok vereist wel enige kennis, omdat het een zeer snel groeiende hond is, die weliswaar meestal niet veel extra stoffen in het voedsel nodig heeft, maar gewoon tijdens de groei goed in de gaten gehouden moet worden om eventuele tekorten in het voedsel op tijd te compenseren. Een dierenarts, die gewend is met grote dogachtigen om te gaan, is een essentiële factor in de begeleiding
van een beginnende Mastiff-eigenaar.

Het is verstandig bij de aanschaf van een Mastiff pup niet over één nacht ijs te gaan en meerdere fokkers te bezoeken,
liefst voordat deze pups hebben, zodat u niet in de verleiding kunt komen de eerste de beste pup maar meteen te nemen.
Let bij de ouder dieren op de eigenschappen, die u voor uzelf belangrijk vind. Een soepele, gemakkelijke beweging en een
betrouwbaar karakter horen even karakteristiek te zijn als het zwaargebouwde lange lichaam en de hoekige kop met zijn donkere masker
en zwarte oren.